Fırsat eşitliği temelli uygulamalarını daha kalıcı bir yapıya dönüştürmek için 2021 yılında Kadın Platformu’nu kuran Yıldız Holding, platform çatısı altında sürdürdüğü faaliyetleriyle iş dünyasında kadın liderliğini ve kadın girişimciliğini artırmayı hedefliyor.
Yıldız Holding Kadın Platformu Elçisi Begüm Mutuş tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de “işin geleceği”nin hızla değiştiğini belirterek, bu değişime adapte olmak isteyenlerin yatırımlarının odağında her şeyden önce “insan” olması gerektiğine dikkat çekti.
Bu anlayışı hayata geçirme adına 2020’yi “insana yatırım yılı” olarak belirlediklerini vurgulayan Begüm Mutuş, “Geçtiğimiz yıl da fırsat eşitliği kültürünü tüm şirketlerimizde daha kalıcı bir yapıya dönüştürmek için Yıldız Holding Kadın Platformu’nu kurduk.” diyerek, çalışmalarına ilişkin soruları yanıtladı.
Yıldız Holding Kadın Platformu’nun kuruluş amacı nedir?
Kuruluşumuzdan beri içinde bulunduğumuz toplumu kalkındırma ve Türkiye’nin her alanda sürdürülebilir büyümesine katkı sağlama amacı tüm faaliyetlerimize yön veriyor. 2021’de de fırsat eşitliği kültürünü tüm şirketlerimizde daha kalıcı bir yapıya dönüştürmek ve kadınlara yönelik çalışmaları tek çatı altında toplamak için Yıldız Holding Kadın Platformu’nu hayata geçirdik.
KADIN GİRİŞİMCİLİĞİNE DESTEK
Platform Yıldız Holding’de neleri değiştirecek?
Kadınların ekonomiye daha fazla katılımını sağlamayı ve şirketlerimizde daha aktif rol ve üst düzey pozisyonlarda görev almasına yönelik çalışmalarımızı hızlandırmayı hedefliyoruz.
Kadınların şirketlerimizin yönetim kurullarında ve karar mekanizmalarında daha aktif olması, üst düzey pozisyonlarda daha fazla görev alması için çalışıyoruz. Fırsat eşitliği temelli bu dönüşümü kendimizden başlatarak, tüm toplumda ve paydaşlarımızda kadın istihdamı için önemli bir değişimi tetiklemek istiyoruz. Tüm şirketlerimizde kadın girişimciliğinin desteklenmesine yönelik projelere ağırlık vermeyi amaçlıyoruz.
Bu konuda hali hazırda yürüttüğümüz birkaç projeden örnek vermek gerekirse; Şok Marketler’de ‘Ben de Varım’ projesiyle ev kadınları kendi ürettikleri bez çantaları mağazalarımızda satışa sunabiliyorlar. Bu yıl projemizde daha fazla kadına destek olmayı planlıyoruz.
Kerevitaş’ta çok yakında kadın çiftçilerin desteklenmesi için kapsamlı bir projeye başlayacağız. Çalışanlarının yüzde 70’i kadın olan Godiva’nın kurduğu Lady Godiva Girişimi de, kadının güçlenmesi amacıyla çalışan STK’ların başarılarını tanıyor ve ödüllendiriyor.
Pladis şirketimiz ise kadın istihdamını artırıcı somut hedefleriyle diğer şirketlerimize ilham olmaya başladı.
FIRSAT EŞİTLİĞİNDE ŞEFFAFLIK
Platform kapsamında gerçekleştirdiğiniz somut çalışmalardan örnekler verebilir misiniz?
İlk olarak Türkiye’den ve yurt dışından çalışanlarımızın önerilerini de yansıtan katılımcı bir süreçle oluşturduğumuz Yıldız Holding Kadın Platformu Fırsat Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Manifestosu’nu hazırladık.
Manifestomuz, fırsat eşitliği alanında söylem, iş ortamı ve iş birlikleri olmak üzere üç ana eksendeki taahhütlerimizi içeriyor. İş yerinde iletişimde eşitliğe katkıda bulunması adına bir İletişim Rehberi hazırladık ve Holding şirketleriyle paylaştık.
Geçtiğimiz ay Yıldız Holding ve şirketlerimizde 2019’dan beri fırsat eşitliği başlığında gerçekleştirilen iyi uygulamaları ve Kadın Platformu ile gerçekleştirdiğimiz tüm çalışmaları anlattığımız raporumuzu yayınladık. 2021 raporumuzu da mart ayı itibarıyla paylaşarak performansımızı şeffaf bir şekilde paydaşlarımıza duyurmayı hedefliyoruz.