Çalışanlarının yarısı, icra kurulunun ise yüzde 33’ü kadınlardan oluşan Sodexo, işe alımlarda da cinsiyet dengesini koruyor. Satış bölümünde kadın yönetici oranını yüzde 38’e, IT bölümündeki kadın çalışan oranını yüzde 30’a çıkaran Sodexo, kadınlar ve gençlerin iş gücüne katılımı ve kariyerlerinin desteklenmesi için de inisiyatif alıyor.
Sodexo yemek kartı markası olarak başladığı Türkiye’deki faaliyetlerini çalışan yan hakları, teşvik, ödüllendirme ve harcama yönetimi alanlarına da taşıdı. ‘Bir yemek kartından çok daha fazlası’nı sunan dijital bir platform olma hedefiyle hareket eden Sodexo’nun İcra Kurulu Başkanı & Yönetim Kurulu Üyesi Eda Uluca Özcan sorularımızı yanıtladı.
Sodexo’nun kariyerinizdeki yerinden söz eder misiniz?
2018’den beri Sodexo’da İcra Kurulu Başkanıyım. Bilişim teknolojileri şirketlerinde 20 yıldan fazla anlattığım teknoloji ve dijital dönüşümün faydalarını Sodexo’da hayata geçirmek benim için çok değerli bir fırsat oldu. Yönetim Kurulu Üyesi de olduğum Sodexo Avantaj ve Ödüllendirme Hizmetleri'nde dijital altyapı ve kültür alanlarında çalışanlarımızın da katkılarıyla büyük bir dönüşüm başlatarak, birçok başarılı projeye imza attık. Sodexo Globalde en başarılı ülke olarak Dönüşüm Yönetimi'nde birincilik ödülü aldık. Başarılarımızı globalde ve ülkemizde çok sayıda ödülle taçlandırmayı sürdürüyoruz.
İNSAN ODAKLI DENEYİM SÜREÇLERİ
Rakiplerinizden ayrışan özelliklerinizi ve sektörel konumunuzu aktarır mısınız?
Hareket noktamızın temelini her çalışanın kendi hayatının lideri olduğu düşüncemiz ve süreçleri nsan odaklı deneyime çevirme motivasyonumuz oluşturuyor. Kişiselleştirme, kolaylık ve hıza odaklanan; çalışanlar neredeyse orada olan bir modelle uçtan uca dijital bir deneyim sunuyoruz. FlexoGift kurumsal hediye çözümümüz, çalışan deneyimi platformu olma vizyonumuzda, yeniliklerimiz için de ilham kaynağı oldu. Yüzde 100 dijital, müşterimizin ve kullanıcılarımızın ihtiyacını anlayan, seçim özgürlüğünü çalışana bırakan çözümlerle yemek kartı alanındaki kuvvetli marka algımızı diğer faaliyet alanlarımıza da taşıyor; firmaların çalışanlarıyla buluştukları tüm noktalarda tek adres haline geliyoruz.
CİNSİYET DENGESİ ODAKLI
Kadınların liderlik rollerinde temsilindeki yaklaşımınız, toplumsal cinsiyet eşitliği uygulamalarınız ve farkındalık oluşturan projelerinizden bahseder misiniz?
Dünyanın en büyük 18. işvereni olarak yer aldığımız ülkelerde, iş yerinde cinsiyet dengesi ve fırsat eşitliği en önemli önceliklerimizden. Türkiye’de de ortalamanın üzerinde, çalışanlarımızın yüzde 50’si, icra kurulunun yüzde 33’ü kadınlardan oluşuyor.
İşe alımlarda da cinsiyet dengesini korurken, satış bölümünde kadın yönetici oranını yüzde 38’e, IT bölümündeki kadın çalışan oranını yüzde 30’a yükselttik. Yönetici pozisyonlarına ilişkin kısa listelerimizde mutlaka kadın adaylar yer alıyor.
Global düzeyde gelişim programlarıyla, kadın çalışanlarımızın iş yaşamındaki konumunu güçlendirmesini destekliyoruz. Ülkeler arası mentorluk programına katılan çalışanlarımızın en az yarısının kadın olmasını hedefliyoruz.
Kadınların ve gençlerin iş gücüne katılımı ve kariyerlerinin desteklenmesi için faaliyet gösteren YenidenBiz, UpSchool, Esas Sosyal, Wtech gibi STK’lar ile mentorluk ve işe alım süreçlerinde iş birliği içindeyiz.
İŞBİRLİKLERİYLE GÜÇLENDİRİLEN ÇÖZÜMLER
2022 hedeflerinizi anlatır mısınız?
Şirketlerin çalışanlarıyla ilişkilerini güçlendiren dijital çözümlerimizi farklı iş birlikleriyle güçlendirmeyi hedefliyoruz. Çalışanların motivasyonunu ve kurumların verimliliğini artırmaya dönük projelerimize ve yatırımlarımıza ivme kazandırarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz.