Yüzde 40 kadın, yüzde 60 erkek çalışan dağılımı C level yönetim kademesinde eşitlenen Doğuş Teknoloji, sürdürülebilirlik inisiyatifi toplumsal cinsiyet eşitliği odak alanı kapsamında İş’te Eşit Kadın sertifikası için çalışmalar yürütüyor. İşinin ve çalışma kültürünün merkezine insanı alan şirket, 2022’de yatırım ve büyüme planlıyor.
Doğuş Grubu şirketlerini bilgi teknolojileri alanında desteklemek için 2012’de kurulan ve 2018’den beri başka markalara da hizmet veren Doğuş Teknoloji, 450’yi aşkın çalışanıyla iş süreçlerinin otomasyonu, raporlama, güvenlik, yazılım ve bilişim sistemi taleplerinin tasarlanması, geliştirilmesi, kurulması, bakımlarının sağlanması, güncellemelerinin yapılması ve sorunlarının giderilmesi için çalışıyor.
2017’de Türkiye’nin sayılı Ar-Ge merkezlerinden biri olan Doğuş Teknoloji’nin İş Çözümleri Genel Müdür Yardımcısı Sermin Küçükyüce sorularımızı yanıtladı.
VERİYİ VE KATMA DEĞERİ MERKEZE ALAN ÇÖZÜMLER
Sektöre ne tür yatırımlar yapıyorsunuz?
Geleceğe Giriş Programı’mız ile 2017’den beri gençlerin mesleki ve kişisel yetkinlik gelişimi ve iş dünyasına kazandırılması için sorumluluk alıyoruz. Kurum içi ve dışından katılımcılara hızlandırma programları düzenleyerek ekosisteme tecrübe aktarımı, nitelikli iş geliştirme ve network erişimi sunuyoruz.
Veriyi ve katma değeri merkeze alan kurumsal ürün ve çözümlerimizle müşterilerimiz ve iş ortaklarımızın dijital yolculuklarına eşlik ediyoruz. Yerel ve global pazarda ölçeklenebilen ürünler geliştirip, bulut tabanlı hizmetlere yoğunlaşıyoruz.
Siber güvenlikten veri analitiğine, altyapı çözümlerinden yazılım geliştirmehizmetlerine uzanan geniş bir alanda sunduğumuz ürün ve hizmetlerle, vizyon ve hizalanma anlamında teknoloji sektöründe öncü kuruluşlar arasındayız.
İNSAN ODAKLI ÇALIŞMA KÜLTÜRÜ
Çalışanlar için nasıl bir teknolojik şirket kültürü inşa ediyorsunuz?
İşimizin ve çalışma kültürümüzün odağında insan var. Çalışma arkadaşlarımızı dinlemek, ihtiyaçları ve beklentileri doğrultusunda uygulamalarımızı şekillendirip geliştirmek, tutkularının peşinden gidebilecekleri, fikirlerini özgürce paylaşabilecekleri ve sürekli gelişimlerini destekleyen alanları yaratmak için gereken esnekliği sağlamak kültürümüzün temeli.
Kadınların liderlik rollerinde temsilinde ne noktadasınız?
Yüzde 40 kadın, yüzde 60 erkek çalışan oranıyla sektöre göre iyi bir orana sahibiz. C Level yönetim kadememizde eşit bir oran var. Bu oranları her seviyede dengelemek amacıyla Sürdürülebilirlik inisiyatifi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği odak alanı kapsamında bir süredir İş’te Eşit Kadın sertifikası için çalışmalar yürütüyoruz.
Önceliğimiz, yönetsel kararlarda çalışanlarımızın unvan ve departman bazında cinsiyet oranlarını gözeterek, her alanda gerekli iyileştirme aksiyonlarını planlamak, var olanları ise sürdürmek. Özellikle sistem altyapı gibi departmanlardaki başvurularda kadın-erkek sayısında eşitliği olabildiğince sağlamaya çalışıyoruz.
“KADIN LİDERLER, GELECEK ÜZERİNDE SÖZ SAHİBİ OLDUKLARININ FARKINA VARMALI
Sektörde liderliğe giden yolda kadınlar kendilerini nasıl ön plana çıkarabilirler?
Teknoloji dünyasındaki kadın liderler gelecekle ilgili söz sahibi olduklarının fark etmeli. Kadın liderlere tavsiyem; önyargıların sizi durdurmasına izin vermeyin. Kariyerinizle ilgili siz cinsiyet bağımsız düşünün. Zorluklara karşı kararlı ve dirençli olun. Ve mutlaka başka kadınların gelişiminin de parçası olun; onlara mentorluk yapın, deneyimlerinizi aktarın.
2022 yılı hedefleriniz nasıl?
2022’de kurum içi kuluçka süreçlerimizden çıkan yeni ürün ve servislerimizi pazara sunarken, yurt dışında iş geliştirme faaliyetlerimiz hız kazanacak. Yatırım ve büyüme odağımız güçlü olacak.