Yönetim kurulunun yüzde 75’i kadınlardan oluşan Alışan Lojistik, bu yıl, 2021’de yüzde 45’i aşan büyümenin çok daha fazlasını hedefliyor. Kadınlara desteğini istihdamla sınırlandırmayan Alışan Lojistik, daha kurumsal, daha güçlü, daha dijital ve farklı coğrafyalara knowhow’ını taşıyan bir lojistik servis sağlayıcı olmayı amaçlıyor.
Entegre lojistik hizmetleriyle müşteri taleplerini A’dan Z’ye kurgulayan Alışan Lojistik, 36 yıldır ihtiyaca özel katma değeri yüksek çözümler geliştiriyor. 550 adet öz mal araç filosu ve Türkiye’de 50’yi aşkın lokasyonda bin 500 çalışanıyla hizmet veren Alışan Lojistik’in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Damla Alışan sorularımızı yanıtladı.
>Alışan Lojistik’teki kariyer yolculuğunuzu anlatır mısınız?
Lise eğitimimi Saint Benoît Fransız Lisesi’nde tamamlayıp, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme Bölümü’nden mezun oldum. Bir süre ABD’de eğitimime devam ettim. İş yaşamına başladığım reklam dünyasındaki yöneticilik tecrübemin ardından 1996’dan beri aile şirketimiz olan Alışan Lojistik’te çalışıyorum.
Her kademede görev aldığım Alışan Lojistik’te 2000’li yılların başından beri Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığını üstleniyorum.
KADINLARA DESTEĞİ İSTİHDAMLA SINIRLI DEĞİL
Kadınların istihdamı ve yönetimde temsilinde bulunduğunuz noktayı aktarır mısınız?
“Bu iş erkek işidir, kamyoncu mu olacaksın?” şeklinde reaksiyonlar alarak başladığım bu sektörde 26 yıldır çalışıyorum. Kadın-erkek ayrımı yerine; işini iyi yapanla yapmayan, ayrımı daha doğru. Çok stratejik olan lojistikte erkek sektörü kodlamasının dışına çıkılmalı.
Toplumun yaklaşık yüzde 50’sinin katılmadığı kritik bir sektörde başarı çok zor; bu nedenle kadınları, yeni mezunları cesaretlendirmeye çalışıyorum. “Women Owned Company” (Kadın Sahipli Şirket) global sertifikası olan şirketimizde son 3 yıldır yüzde 20-23 bandında artan kadın çalışan oranlarının sürdürülebilirliğine önem veriyoruz.
Sektörde kadın istihdamında ilklere imza attık, atmayı da sürdürüyoruz. Lojistik sektöründe ilk istif makine operatörü kadın bünyemizde yetişti. Yönetim kurulumuzun da yüzde 75’ini kadınlar oluşturuyor. BM Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ni imzalayan tek lojistik şirketiyiz. Birlikte Güçlüyüz Platformu’nun da ilk üyelerindeniz. Kadının eğitimine desteğimiz doğrultusunda, Gebze’de Ayşe Sıdıka Alışan İlköğretim Okulu’nu açtık. “Alışan Mutluluk Taşıyor” projemizle Doğu’daki kız çocuklarına destek oluyoruz. VakıfBank Spor Kulübü’ne sponsor olarak sporda da kadını destekliyoruz.
Cinsiyet eşitliğinde farkındalık yaratma ve kadın girişimcilerin ürünlerini taşıma noktasında ne tür çalışmalarınız var?
Yüzde 8 gibi düşük bir orandaki kadın girişimcilerimize destek için bir KAGİDER (Türkiye Kadın Girişimciler Derneği) üyesi olarak “Kadın için Taşıyoruz” gibi projeleri üretiyoruz ve destekliyoruz. Bu projeyle, özellikle bu zor süreçte kadınların iş hayatına katılımını teşvik etmeyi, yaptıkları ihracata lojistik katkıda bulunmayı; onları, kendi uzmanlık alanımız el verdiği sürece, bulundukları alanın dışına taşımayı hedefliyoruz. Belki de aralarından ülkemizi yurt dışında başarıyla temsil edecek, ekonomimizi büyütecek güçlü ihracatçı markalar çıkacak.
BÜYÜMESI ARTARAK SÜRECEK
2022 hedefleriniz nasıl?
Türkiye‘nin en büyük 500 Şirketi arasındayız ve 2021’i yüzde 45’i aşan bir büyümeyle bir milyar TL seviyelerinde kapatırken çok daha fazlasını 2022 için hedefledik.
Alışan Lojistik’i daha kurumsal, daha güçlü, daha dijital, global ölçekte iş yapıp tanınan, dolayısıyla farklı coğrafyalara know-how’ını taşıyan bir lojistik servis sağlayıcı haline getirmeyi hedefliyoruz. Bunu yaparken ülkemize istihdam ve vergi geliri yaratmak da bizim için çok önemli bir motivasyon.